ŠTA ODABRATI PRILIKOM KUPOVINE INVESTICIONIH PROIZVODA

Kada donesete odluku o kupovini investicionog zlata ili srebra, sledeće pitanje koje se  postavlja je: šta izabrati? Koja kombinacijainvesticionih proizvoda je najbolja za vas?Odgovor na to pitanje može ponekad izgledati teško, ali je zapravo prilično jednostavan.

A da biste bili zadovoljni odgovorom, prvo treba da razmotrite sledeće stvari:

1) Odnos zlata i srebra 
Pre nego što uopšte počnete da razmišljate o kupovini investicionih proizvoda, prvo treba da donesete odluku o tome da li želite da uložite Vaš novac u zlato ili srebro.
Postoje različiti segmenti za  kreiranje  investicionog portifola 

 1. Starost investitora
  Stariji investitori, svoju ušteđevinu koju žele da ulože u kreiranje investicionog portifola, uglavnom iskoriste manju količinu novca za kupovinu manjih zlatnih apoena, a preostali deo  novca ulažu u investiciono srebro. Dok je kod mlađih investitora ta situacija skroz drugačija. Mlađi investitori svoj investicioni portifolo kreiraju uglavnom kupovinom srednjih investicioni proizvoda (zlatna poluga 20g, 1 unca, 50 g i 100g) . 
 2. Spremnost na rizik
  Investitori koji ne žele rizik treba da ulože svoj novac u kupovinu zlatnih investicionih proizvoda. Srebro godinama ima tendenciju manjeg rasta cene, što u pogledu na konstatntni rast cene zlata predstavlja kontrast zarade i povećanja vrednosti investicionog portifola.
 3. Količina novca za ulaganje
  Za ulaganje u investiciono srebro neophodna je manja količina novca,  za jednu srebrnu polugu od 5 grama neophodno je izdvojiti 20 eura, dok zlatna poluga od 5 grama ima cenu od 350 eura.  Razlika je očigledna, ulaganje u zlato iziskuje više novčanih sredstava, ali isto tako zlato svakodnevno ima rast najmanje od 0,1%  što na godišnjem nivou iznosi rast od najmanje 36,5%. Npr. Zlatnu polugu od 5 grama ste kupili 01. januara za 350 eura, 31. decembra vrednost Vaše poluge iznosi 480  eura.  Dok će srebrna poluga koštati svega 42 eura. 
 4. Informisanost i analiza
  Informisanje o kretanju cena u poslednjih par godina i praćenja analiza cenovnog ranga je ključna za kreiranje investicionog portifola. 

2) Odnos veličina proizvoda unutar portifola

Ne postoji pravilo da li je dobro kupiti samo najveće moguće poluge i novčiće s obzirom na raspoloživi novac, ili treba napraviti odgovarajuću mešavinu velikih i malih poluga, odnosno zlatnih ili srebrnih novčića. Neki kupci odlučuju da kupe najveći mogući proizvod kako bi iskoristili nižu cenu po gramu. Drugi pak odlučuju da razdvoje svoj portfolio kako bi ga mogli lakše prodati komad po komad ako je potrebno.

3) Skladištenje

Veoma bitnan deo prilikom kreiranja investicionog portifola, predstavlja skladištenje proizvoda. Manje apoene je lako skladištiti u kučnim uslovim, bez potreba za većim sefovima. Veće investicione proizvod, treba obezbediti na drugačiji način. Oni zahtevaju adekvatnu sigurnost u vidu sefova koje možete imati na skrivenom mestu ili u sefovima banaka. Bilo da posedujete manje ili veće količine proizvoda neophodno ih je adekvatno zaštiti, a isto tako je veoma bitno da proizvodi budu neoštećeni kako bi mogli da ih prodate,  prilikom otkupa investicionih proizvoda vrše se kompletne analize proizvoda koje podrazumevaju da proizvod nije vađen iz orignalnog blister pakovanja kao i da nema tragove korišćenja, grebanja, proveravanja kiselinama koje su namenjene za proveru zlata. U našoj investicionom objektu proveru vršimo iskčjučivo digitalnim aparatom koji proverava kvalitet i čistoću zlata, bez ostavljanja bilo kakvih tragova. 

4) Vreme
Vreme predstavlja još jedan bitan segment. Koliko dugo planirate da držite svoju likvidnu imovinu u plemenitim metalima? Ako je odgovor na to pitanje – godinama, onda je verovatno bolje kupiti veće poluge i dukate, jednostavno zbog niže cene po gramu čistog plemenitog metala. Međutim, ako niste sigurni, odnosno verujete da bi uskoro trebalo da deo kupljenih plemenitih metala pretvorite u novčaba sredstva, onda ima smisla kupiti proizvode u malim količinama - od 1 grama do jedne unce . 

CENE ZLATA I SREBRA U POSLEDNJIH 10 GODINA

Na dijagramu je prikazan rast cene zlata, a pad cene srebra u poslednjih 10 godina. 
Cena 1 kilograma zlata beleži rast od 11223,55 eura za poslednjih 10 godina.  Dok cena srebra beleži pad od 182,32 eura za isti vremenski period i gramažu. Ovaj dijagram predstavlja veliki razlog zašto je baš danas pravi trenutak da uložite u investiciono zlato. 

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.